contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
maandag 05/03/2018

› Alzheimereiwit in gezonde mensen

Voor het eerst is bij ouderen achterhaald hoe het alzheimereiwit in de hersenen zich verspreidt. Bovendien konden onderzoekers de verspreiding koppelen aan geheugenproblemen.

 

De ziekte van Alzheimer, de meest voorkomende vorm van dementie, wordt gekenmerkt door de opstapeling van twee eiwitten in de hersenen, namelijk het amyloïd en het tau-eiwit. Eerder onderzoek liet zien dat de opstapeling van deze eiwitten plaatsvindt al jaren voordat de eerste symptomen, zoals geheugenverlies, merkbaar zijn. Nu blijkt dat het tau-eiwit zich verspreidt via de verbindingen tussen hersencellen. Dit proces wordt gestimuleerd door het amyloïd-eiwit. De studie laat zien hoe de wisselwerking tussen deze twee eiwitten plaatsvindt en ook daadwerkelijk leidt tot geheugenproblemen, of zelfs beginnende dementie.

Het onderzoeksteam onderzocht zes jaar lang 256 gezonde ouderen tussen de 64 en 90 jaar oud. Die periode stelde de onderzoekers in staat om de verspreiding van eiwitten in de hersenen te koppelen aan veranderingen in geheugenprestaties. De bevindingen van het internationale onderzoeksteam zijn onlangs gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Neuroscience. De onderzoekers zijn nu bezig met een vervolgstudie, waarin wordt gekeken naar mensen tussen de 20 en 90 jaar oud.

Wetenschappers van de Universiteit Maastricht en de Harvard Medical School in Boston deden het onderzoek. De resultaten zijn een belangrijke stap in het onderzoek naar een mogelijke behandeling voor de ziekte van Alzheimer.

[05 Maart 2018]

<span style="font-size: 11px;color:#555555;">Bron: <a href="https://mixcom.nl/" target="_blank" title="MixCom Media Group">MixCom Media Group</a><sup>&reg;</sup></span>

 

(Bron: EXED®)