contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
donderdag 07/09/2017

› Met anorexia wilsonbekwaam

Een op de drie mensen met anorexia kan niet inschatten wat het beste voor hem of haar is, ontdekte psychiater Isis Elzakkers. Ze stelt dat sommige vrouwen liever dood zijn dan dik.

 

Elzakkers stelt dat één op de drie anorexiapatiënten verminderd wilsbekwaam is. Veel artsen weten dat niet en overschatten de wilsbekwaamheid van iemand met anorexia. Terwijl dat – als ze ondervoed bij het ziekenhuis aankomen – levensbepalend kan zijn.

Elzakkers volgde twee jaar lang zeventig vrouwen die behandeld werden in de kliniek Altrecht Eetstoornissen Rintveld. Omdat de ziekte cognitieve vermogens niet direct aantast, komen patiënten vaak zeer redelijk over maar dat kan misleidend zijn. In ziekenhuizen of GGZ-instellingen waar vrouwen met anorexia soms in levensbedreigende toestand terecht komen, wordt nu geen instrument gebruikt om de wilsbekwaamheid in te schatten: de arts gebruikt zijn gevoel.

Wat vooral veel voorkomt, stelt de psychiater, is dat patiënten wel snappen dat te dun zijn niet goed is, maar ze geloven niet dat ze een eetstoornis hebben of zo ernstig ziek zijn als hun omgeving zegt.

[07 September 2017]

<span style="font-size: 11px;color:#555555;">Bron: <a href="https://mixcom.nl/" target="_blank" title="MixCom Media Group">MixCom Media Group</a><sup>&reg;</sup></span>

 

(Bron: EXED®)