contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
vrijdag 01/09/2017

› Vitamine C gunstig na hartstilstand

Elke week overlijden twaalf mensen die in eerste instantie een hartstilstand overleefden, alsnog in het ziekenhuis. Onderzoekers van de Intensive Care Volwassenen van VUmc gaan daarom kort na een hartstilstand een hoge dosis vitamine C rechtstreeks in de bloedbaan toedienen. Daarmee zou de kans op sterfte en orgaanschade fors minder zijn.

 

Het hart zorgt ervoor dat bloed en zuurstof rondgepompt worden en zo in de hersenen en organen terechtkomen. Tijdens een hartstilstand ligt dat proces stil en daardoor kan er schade ontstaan aan de hersenen en overige organen. Als door een geslaagde reanimatie de bloedsomloop weer op gang komt, ontstaat tegelijkertijd de vorming van zogenaamde ‘zuurstofradicalen’. Stoffen die zorgen voor extra schade.

Vitamine C vermindert de aanmaak van zuurstofradicalen en kan zo schade voorkomen. Als vitamine C in een hoge dosis via het infuus direct in de bloedbaan terechtkomt, vergroot dat nog eens de antioxidante effecten, aldus de onderzoekers. In experimenten met proefdieren lijkt de inzet van vitamine C na een hartstilstand gunstig uit te pakken. Bij mensen is dit nog niet onderzocht. Een recente studie van VUmc liet echter zien dat drie dagen na een reanimatie bijna zestig procent van de patiënten te lage vitamine C spiegels heeft. Er gaat nog onderzocht worden wat de juiste dosis vitamine C is om in te zetten na een hartstilstand.

[01 September 2017]

<span style="font-size: 11px;color:#555555;">Bron: <a href="https://mixcom.nl/" target="_blank" title="MixCom Media Group">MixCom Media Group</a><sup>&reg;</sup></span>

 

(Bron: EXED®)