contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
dinsdag 11/07/2017

› Schade aan haarvaten kan tot depressie leiden

Schade aan de haarvaten verhoogt de kans op het krijgen van een depressie met twintig tot vijftig procent. dat blijkt uit onderzoek van het Maastricht UMC+. Dit verklaart mogelijk waarom mensen met diabetes type 2 een twee keer zo groot risico hebben op het ontwikkelen van een depressie.

 

Het gaat specifiek om de kleinste bloedvaten van ons vaatstelsel, de microcirculatie. Slecht functionerende haarvaten komt veelvuldig voor bij volwassenen. Dit heeft pas negatieve gevolgen als er te veel schade ontstaat. De haarvaten leveren namelijk zuurstof en voeding aan onder andere de gebieden in de hersenen die onze stemming reguleren. Als die aanvoer wordt geremd, dan wordt je stemming negatief beïnvloed. Dit kan mogelijk verklaren waarom mensen met diabetes type 2, een twee keer zo groot risico hebben op het ontwikkelen van een depressie. Diabetes type 2 leidt namelijk tot schade aan de microcirculatie, de kleinste bloedvaten van ons vaatstelsel. De onderzoekers gaan ervan uit dat de schade medicinaal te behandelen is. Het onderzoek bestond uit een literatuurstudie en eigen metingen.

[11 Juli 2017]

<span style="font-size: 11px;color:#555555;">Bron: <a href="https://mixcom.nl/" target="_blank" title="MixCom Media Group">MixCom Media Group</a><sup>&reg;</sup></span>

 

(Bron: EXED®)