contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
donderdag 06/07/2017

› Posttraumatische stress bij kinderen in een paar uur te behandelen

Met een paar uur therapie, bijvoorbeeld met EMDR of schrijftherapie, kunnen kinderen en jongeren met een posttraumatische stressstoornis (PTSS) al succesvol worden behandeld.

 

Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en GGZ Rivierduinen in Leiden, dat is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Child Psychology and Psychiatry.

Klinisch psycholoog Carlijn de Roos vergeleek met collega’s het effect van EMDR met dat van schrijftherapie bij 103 kinderen en jongeren tussen de 8 en 18 jaar die eenmalig getraumatiseerd waren, bijvoorbeeld door een verkeersongeluk, verkrachting of fysiek geweld. Bij beide behandelingen wordt een confrontatie aangegaan met de traumatische herinnering zonder voorbereidende sessies. Bij schrijftherapie wordt het trauma op papier gezet. Bij EMDR-therapie (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) moet men aan het trauma denken en tegelijkertijd ritmische oogbewegingen maken.

Beide therapievormen bleken effectief in het verminderen van posttraumatische stressreacties, angst- en depressieve klachten en gedragsproblemen. Met een stopwatch werd de duur van de traumabehandelingen bijgehouden. Daaruit bleek dat bij EMDR het effect sneller werd bereikt (gemiddeld in 2 uur en 20 minuten) dan met schrijftherapie (gemiddeld 3 uur en 47 minuten). "Het allerbelangrijkst is dat de resultaten blijvend waren, zo wees de follow-upmeting na een jaar na behandeling uit", aldus De Roos. Bijna 16 procent van alle kinderen die een traumatische gebeurtenis meemaakt, ontwikkelt PTTS.

[06 Juli 2017]

<span style="font-size: 11px;color:#555555;">Bron: <a href="https://mixcom.nl/" target="_blank" title="MixCom Media Group">MixCom Media Group</a><sup>&reg;</sup></span>

 

(Bron: EXED®)