contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
dinsdag 14/03/2017

› Te zwaar als ouder? Niet afvallen, wel meer bewegen

Ouderen met overgewicht hebben meer baat bij beweging, dan bij afvallen. Met genoeg lichamelijke inspanning verkleinen ze het risico op hart- en vaatziekten. Dat stellen onderzoekers van het Erasmus MC.

 

Dat overgewicht en obesitas het risico op hart- en vaatziekten vergroten, is bekend. De meeste mensen krijgen dan ook het advies om af te vallen. Bij 65-plussers ligt dat echter genuanceerder, stelt Chantal Koolhaas (Erasmus MC). Om het risico op hart- en vaatziekten te verkleinen is bewegen vanaf 65 jaar belangrijker dan het hebben van een gezond gewicht.

Ook ouderen met een gezond gewicht kunnen het risico verkleinen door dagelijks voldoende te bewegen. Het gaat niet om intensief bewegen, maar juist de dagelijkse bewegingen zoals wandelen, fietsen en tuinieren.

De onderzoekers volgden vijftien jaar meer dan 5.000 ouderen van gemiddeld 70 jaar. Ze keken onder andere naar hun gewicht, leefstijl, voeding en eventuele erfelijke hart- en vaatziekten. Zestien procent van deze groep kreeg een hart- en vaataandoening, maar de onderzoekers vonden wél een verband met lichamelijke inspanning maar geen direct verband met gewicht.

De onderzoekers benadrukken dat de conclusies niet zonder meer van toepassing zijn op andere leeftijdsgroepen.

[14 Maart 2017]

<span style="font-size: 11px;color:#555555;">Bron: <a href="https://mixcom.nl/" target="_blank" title="MixCom Media Group">MixCom Media Group</a><sup>&reg;</sup></span>

 

(Bron: EXED®)