contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
vrijdag 27/01/2017

› Indicator ontdekt voor hart- of vaatziekte

De activiteit in de amygdala in de hersenen voorspelt hoe groot de kans op een hartziekte of beroerte is. De amygdala is een structuur in de hersenen en een belangrijk onderdeel van het stressnetwerk van het brein. De conclusie van de onderzoekers: stress kan een kettingreactie veroorzaken die uiteindelijk leidt tot hartfalen.

 

De amygdala koppelt informatie die via zintuigen binnenkomt aan emoties. Hij wordt bijvoorbeeld metabolisch actief wanneer mensen last hebben van stress. Een toegenomen activiteit in de amygdala heeft een direct verband met een hoger risico op een hart- of vaatziekte, blijkt uit het onderzoek. Ook wanneer andere risicofactoren hierbij betrokken werden, zoals roken of diabetes, bleef dit verband standhouden. Uit de gegevens kon ook worden afgeleid wanneer hart- of vaatfalen zou plaatsvinden. Ook vonden de onderzoekers een verband tussen de activiteit in de amygdala en een toenemende activiteit van het beenmerg en ontstekingen in de hartvaten. Volgens de onderzoekers werkt het als volgt: door stress wordt de amygdala geactiveerd, wat leidt tot extra productie van immuuncellen in het beenmerg. Dat tast de hartvaten aan, waardoor er een ontsteking ontstaat die weer leidt tot bijvoorbeeld een hartaanval of beroerte.

Aan het onderzoek deden 293 volwassenen mee, die PET- en CT-scans ondergingen in het Massachusetts General Hospital in Boston. Deze scans registreerden de hersen-, beenmerg- en miltactiviteit en ontstekingen in de hartvaten.Het beenmerg en de milt werden onderzocht omdat uit eerdere onderzoeken bleek dat stress een verhoogde activiteit in deze twee gebieden kan veroorzaken. Hierna werd twee tot vijf jaar lang de gezondheid van de patiënten gemeten. 22 van hen hadden in deze tijd last van een hart- of vaatziekte, zoals een beroerte of hartaanval. De onderzoekers laten weten dat de resultaten veelbelovend zijn, maar dat er verdere studies gedaan moeten worden om aan te tonen dat stress en hartfalen een daadwerkelijk verband tonen. Zo moet er meer onderzoek gedaan worden naar stress en hoe de mate ervan precies gemeten kan worden.

[27 Januari 2017]

<span style="font-size: 11px;color:#555555;">Bron: <a href="https://mixcom.nl/" target="_blank" title="MixCom Media Group">MixCom Media Group</a><sup>&reg;</sup></span>

 

(Bron: EXED®)